Siw Malmkvist - Tunna skivor av mig - fler detaljer

Published August 24, 2010


OM BOKEN

I Sverige är det nog få som inte vet vem Siw Malmkvist är. "Siwan" har blivit ett begrepp som står för den glada, käcka schlagersångerskan med hitlåtar som "Tunna skivor" och "Mamma är lik sin mamma" i bagaget. Siws karriär har pågått sedan 1955 och fortsätter än i dag. Från genombrottet som schlagersångerska i talangjakten Flugan har hon utvecklats till en av landets mest uppskattade scenartister och skådespelerskor.

Hösten 2010 släpptes hennes memoarer, som jag hjälpte henne att skriva. Boken berättar om Siws liv och karriär från barndomen till i dag. Siw föddes 1936 och växte upp som ett av nio syskon under fattiga omständigheter. Hon snubblade in i en karriär som sångerska när hon vann en talangtävling vid 18 års ålder. Sedan dess har hon prövat i stort sett allt som sångerska och skådespelerska, och boken berättar inte bara om henne som kvinna utan riktar också ljuset mot hennes minnen från karriären och vad det har inneburit att vara artist under det senaste halvseklet. Siw berättar också om upp- och nedgångar i privatlivet - det är inte alltid som hon har känt sig som "glada Siwan" ...

 

HUR BOKEN BLEV TILL

Idén att Siw skulle skriva sina memoarer hade sitt ursprung hos min forna agent, Bengt Nordin, som hade en dialog om detta med Siw i mitten av 90-talet. Bengt frågade mig om jag var intresserad av att hjälpa henne att skriva boken och jag tyckte förstås att det lät både kul och spännande. Men just då var det inte riktigt läge för Siw att berätta om sitt liv i bokform och det hela rann ut i sanden.

Bortåt en 15 år senare läste jag en intervju med Siw, där hon sa vissa saker som fick mig att fundera på om tiden kanske hade blivit mogen för den där memoarboken. I slutet av 2008 kontaktade jag Siw, som berättade för mig att hon hade börjat skriva lite själv, mest om sina barn- och ungdomsår och om sin släkthistorik. Hon kände att det kanske kunde vara bra att samarbeta med någon och efter lite diskussioner fram och tillbaka skrev vi kontrakt med Norstedts och kunde äntligen sätta i gång med vårt arbete i september 2009.

Siw kom hem till mig totalt elva gånger mellan september och december. Jag gjorde vid dessa tillfällen långa intervjuer med Siw som jag sedan skrev ut och bearbetade så att det skulle bli en bok av det hela. När man drar i gång ett projekt av det här slaget vet man aldrig riktigt hur det kommer att arta sig. Skulle Siw och jag komma överens? Skulle vi kunna kommunicera med varandra på ett konstruktivt sätt? Hur öppenhjärtig skulle hon vara, och om jag "stötte på patrull", skulle jag då lyckas få henne att ändra sig? Lyckligtvis visade sig Siw vara en mycket opretentiös person som det var lätt att umgås med. Under hela projektets gång hade vi en rak och ärlig dialog, och om det någon gång uppstod ett problem gick det snabbt och lätt att lösa. 

Parallellt med intervjuerna forskade jag om Siws liv; som tur var hade jag tillgång till Kjell Norström, en samlare som har följt Siws karriär sedan 60-talet och dessutom har blivit en personlig vän till henne. Han lånade ut sin enorma klippsamling till mig, vilket var en stor hjälp när jag skulle försöka pussla ihop Siws liv och karriär. I klippen hittade jag också citat och annan information som triggade mig att ställa frågor till henne som annars kanske inte hade blivit ställda.

Dessutom kontaktade Siw släktingar, vänner och bekanta som kunde hjälpa oss att reda ut en del detaljer. En del av de texter som Siw själv hade skrivit om sina tidiga år var också till nytta. De stärkte det personliga tilltalet i boken och det var inte särskilt svårt att arbeta in dem i manuskriptet.

När detta skrivs har det gått ett år sedan boken kom ut och det känns som om Siw och jag har all anledning vara nöjda. I princip samtliga recensioner har befunnit sig någonstans mellan positiva och översvallande, och Siw är fortfarande ute runtom i landet och berättar om boken. Med detta fina facit i hand är jag extra glad att jag fick förmånen att hjälpa Siw att publicera sina minnen i bokform.