Liner notes, part 2

Published August 26, 2010


Det tog ett halvår innan Björn & Bennys uppföljare till succén med ”Hej gamle man!” nådde skivbutikerna. ”Det kan ingen doktor hjälpa”, med en tidstypisk Stikkan Anderson-text om statusjakt, jäkt-och-stress, samt vardagens förtretligheter i största allmänhet, var ett uppenbart försök att upprepa framgångsformeln från ”Hej gamle man!”: samma sorts glada melodi och frejdiga tempo – och Agnetha och Frida i kören än en gång. Men den här gången gick det inte riktigt lika bra på Svensktoppen: det blev inte mer än en vecka på nionde plats. B-sidans folkmusikbetonade ”På bröllop”, även den med sånghjälp av Agnetha och Frida, nådde samma blygsamma resultat. Detta trots att singeln gavs ut i samband med det som pressen kallade för årets popbröllop: Agnethas och Björns vigsel den 6 juli 1971.

Betydligt bättre gick det med nästa singel, balladen ”Tänk om jorden vore ung”, som låg etta på Svensktoppen i två veckor i december 1971. Även här bidrog Fridas och Agnethas körsång till att göra låten till en hit. Det mest anmärkningsvärda vokala inslaget i ”Tänk om jorden vore ung” står annars Benny för: solopartierna här är tillsammans med Lycka-LP:ns ”Kära gamla sol” ett av få tillfällen i skivhistorien som Benny har stått ensam framför sångmikrofonen. På Björn & Benny-inspelningarna sjöng duon i regel tillsammans, eller så var det Björn som hanterade soloinslagen (”Suzy-Hang-Around” från ABBA:s Waterloo-LP blev Bennys allra sista sololåt). Baksidan på singeln, ”Träskofolket”, var direkt inspirerad av Vilhelm Mobergs utvandrarepos – en föraning om det som dryga två decennier senare skulle resultera i Andersson/Ulvaeus succémusikal Kristina från Duvemåla.

Stärkta av de framgångar de trots allt rönt det senaste året, började Björn och Benny spela in låtar till en andra LP. Men detta var något som fick ske lite grand av och till, för de hade samtidigt mycket annat att tänka på. I juli 1971 dog Bengt Bernhag – Stikkan Andersons kompanjon i Polar Music och den som stod för själva skivproduktionerna – vilket ledde till att Björn och Benny blev anställda som producenter på Polar och omedelbart fick händerna fulla. Dessutom fortsatte de alltjämt att skriva låtar åt andra artister. Drömmen om att de skulle nå ut i världen med sin musik levde också vidare, men det var en tuff uppgift att rasera de hinder som utgjordes av en skeptisk internationell musikindustri. Stikkan Anderson var dock övertygad om att Eurovision Song Contest skulle kunna fungera som en plattform. Det var lätt för utländska skivbolag att rynka på näsan åt svenskarna, men om 500 miljoner TV-tittare världen över fick chansen att höra en stark låt direkt, utan ”mellanhänder”, skulle det kunna bli dörröppnaren de sökte.

Hittills hade Andersson/Anderson/Ulvaeus dock inte haft så goda erfarenheter av Melodifestivalen, den svenska uttagningen till Europafinalen. Till exempel var ”Det kan ingen doktor hjälpa” ett refuserat bidrag till 1971 års festival. 1972 vände lyckan och trion fick med låten ”Säg det med en sång” i Melodifestivalen, där den framfördes av Lena Andersson. Någon vinst blev det inte – låten hamnade på tredje plats – men även om världsframgångarna uteblev var ”Säg det med en sång” den överlägset största svenska topplistehiten av bidragen det året. Låtskrivartrion laddade för revansch i nästa års Melodifestival.

Vid samma tid började det också helt oväntat röra på sig ute i världen för duon Björn & Benny. Flopp-singeln ”She’s My Kind Of Girl’ hade genom Stikkans försorg givits ut i Frankrike och där råkade en japansk musikförläggare få höra den. Den melankoliska stämningen i låten och de lätt orientaliska tongångarna i introt fångade honom: detta var något som kunde slå i hans hemland. I februari 1972 gavs ”She’s My Kind Of Girl” ut i Japan och blev mycket riktigt en stor hit: sjua på försäljningslistan och närmare 190 000 exemplar sålda – och detta på en marknad som traditionellt dominerades nästan helt av inhemska artister. Japanerna ropade givetvis på en uppföljare.

1972 blev ett spännande brytningsår i Björn & Bennys resa mot en internationell popkarriär: en ofta tilltrasslad historia, med en rad parallella skeenden som ibland dessutom hakar i och korsbefruktar varandra – läsaren är ursäktad om han eller hon har svårt att hänga med i svängarna. Kanske inspirerade av de japanska framgångarna fick duon en idé om att spela in en poplåt på engelska tillsammans med Agnetha & Frida. Den 29 mars 1972 gick de fyra in
i Metronomestudion i Stockholm för att spela in två låtar: ”Merry-Go-Round” och ”People Need Love”. Den förstnämnda var tänkt som uppföljarsingel i Japan, vilket inte minst hörs i det orientaliskt doftande introt.

”People Need Love” var dock den verkliga milstolpen i ABBA-historien: det blev den första gemensamma inspelningen där tjejerna fick kliva fram ur bakgrunden och ta lika stor plats vid sångmikrofonen som killarna. Dessutom gavs skivan ut under gruppnamnet Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid. Den första riktiga ABBA-inspelningen hade skapats. På baksidan av ”People Need Love”-singeln placerade man ”Merry-Go-Round”.

I Japan gavs ”Merry-Go-Round” ut som A-sida, men då stod Björn & Benny ensamma på skivomslaget. Det var dessutom en annan mix av låten än den som gavs ut med ABBA. På B-sidan av singeln låg ”Tänk om jorden vore ung”, på svenska. Dock blev det lite förvirrat vid den japanska utgivningen: på omslaget fick A-sidan den ”svengelska” hybridtiteln ”En Carousel” medan B-sidan kallades – ”Lycka”! Och för att nu trassla till historieskrivningen än mer: ”Merry-Go-Round” gavs också ut som en svenskspråkig Björn & Benny-singel här hemma. Den svenska titeln blev ”En karusell”, men det var singelns B-sida, ”Att finnas till”, som slog: en sjätteplacering som bäst på Svensktoppen.

”Merry-Go-Round” lyckades inte alls upprepa framgången med ”She’s My Kind Of Girl” i Japan; några topplisteplaceringar blev det inte den här gången. Det japanska skivbolagets representanter tyckte därför att de skulle bidra med en japansk melodi för svenskarna att spela in, något som mer påminde om de melankoliska stämningarna i ”She’s My Kind Of Girl”. Engelsk text fick Björn och Benny förtroendet att skriva själva, dock med instruktionen att det skulle handla om ”lost love” (”förlorad kärlek”). I slutet av augusti 1972 spelade duon sålunda in det som skulle bli deras tredje och sista japanska singel: ”Love Has Its Ways”. På B-sidan placerades den helt egenkomponerade låten ”Rock’n Roll Band”. Den sistnämnda inspelningen skulle senare komma att omarbetas och förses med körsång av Frida och Agnetha, för att sedan hamna på ABBA:s debut-LP Ring Ring.

Emellertid blev inte heller ”Love Has Its Ways” någon större hit, och efter ett novemberbesök tillsammans med Agnetha och Frida på en sångfestival i Tokyo var det slut på Björn & Bennys äventyr i Japan. Detta spelade nu inte någon större roll, för duon hade andra saker på gång. ”People Need Love” hade blivit en ganska stor framgång i Sverige – för första gången på flera år fick Benny och Björn en hit med den sortens engelskspråkiga underhållningspop de helst ville syssla med – och därför bestämdes det på Polar att konstellationen Björn & Benny, Agnetha & Frida skulle spela in en hel LP tillsammans. Inspelningarna för denna började hösten 1972 (vilket också innebar att arbetet med Björn & Bennys andra LP lades ner). I samma veva blev Björn, Benny och Stikkan inbjudna att skicka in ett bidrag till nästa års Melodifestival. I februari 1973 tävlade gruppen i festivalen med ”Ring Ring”, månaden därpå släpptes gruppens debut-LP (den internationella versionen av albumet innehåller Björn & Benny-låten ”She’s My Kind Of Girl”) och därmed startade ABBA-sagan på allvar – men där någonstans far historien i väg i en riktning som inte har med duon Björn & Benny att göra.

Eller rättare sagt: sedan Benny Andersson och Björn Ulvaeus skrev sin första låt tillsammans för 40 år sedan löper deras oavbrutna samarbete som en röd tråd genom allt de har företagit sig inom musiken. Men som skivartister upphörde duon att existera 1972. Ett ”extranummer”, troligen inspelat i mitten av 1970-talet, vill vi dock bjuda på. En kort tid efter det att låten ”Lycka” gavs ut med Björn & Benny fick den engelsk text av Ernie Sheldon. Titeln blev ”To Live With You”, men några utgivna inspelningar med den texten tycks det inte ha blivit. Av någon anledning – kanske för att det fanns en tanke att ABBA skulle göra låten, eller för att någon utländsk förläggare ville höra den – återuppstod duon Björn & Benny tillfälligt för att spela in en enkel demo av låten med dess engelska text. Inspelningen av ”To Live With You” hör ni på denna CD för första gången någonsin.

 

Lycka. Released May 22, 2006. Catalogue number: Polar 987 682-3. Out of print, but copies may be available.

ORDER FROM