Liner notes

Published August 27, 2010


Hur osannolikt det än kan låta har det redan gått 40 år sedan Hep Stars, 1960-talets popkungar, först gav ut en skiva. Det är ett jubileum värt att fira - inte minst med tanke på bandets roll i svensk pophistoria. För det var ju med Hep Stars som Sveriges första riktigt stora pophysteri startade, i samma ögonblick som genombrottslåten Cadillac drabbade TV-tittarna i en numera klassisk utsändning av programmet Drop In. Den folkparksturné som bandet gav sig ut på sommaren efter genombrottet var troligen en av de mest kaotiska som någonsin genomförts i Sverige. Svenne Hedlund blev snart Svenne med hela svenska folket - efternamnet var överflödigt - och han har än i dag status som något slags tonårsidolernas tonårsidol. Det var också i Hep Stars som Benny Andersson först blev känd, både som popidol och som låtskrivare. Redan då, långt före ABBA, visade han att han hade förmågan att skapa hitlåtar som rusade högst upp på topplistorna.

Men det var inte med Svenne och Benny som Hep Stars saga började. Det första kapitlet i historien skrevs hösten 1962, då basisten Lelle Hegland och trummisen Chrille Pettersson råkade göra lumpen samtidigt. De båda fick klart för sig att de hade musiken gemensamt och började spela ihop. Något år senare anslöt sig organisten Hazze Östlund och gitarristen och sångaren Janne Frisk till uppställningen. Det var rockfantasten Janne som hittade det rätta namnet på bandet. Han hade en kompis vars syster var ihop med en tvättäkta amerikan. Janne frågade denne kille från rockmusikens hemland om inte han kunde komma på något bra namn på ett rockband. Efter en liten stunds betänketid kom förslaget Hep Stars - och saken var klar.

Nu bestod bandet av Lelle, Chrille, Hazze och Janne. Näste man anslöt sig i början av 1964, när Janne tog tillfällig paus från Hep Stars. Bandet drabbades av en kris mitt under en spelning - de hade ju ingen sångare. I ren desperation ringde Hazze Östlund till en ambitiös sångare han kände sedan förut. Någon dryg halvtimme senare hade Hep Stars blivit en kvartett igen. Sångarens namn var förstås Svenne Hedlund och en kort tid därefter blev han medlem på heltid i bandet.

Vid samma tid fick Hep Stars kontakt med musikförläggaren Åke Gerhard, som drev skivetiketten Olga. Åke bestämde sig för att ta bandet under sina vingars beskydd genom att både sköta deras turnébokningar och låta dem ge ut en skiva. Den första singeln, Kana Kapila, släpptes sommaren 1964. Det blev väl ingen större succé, men nu fanns i alla fall gruppen på skiva. De började få allt fler spelningar och var framför allt populära på Stockholms raggarfik.

Men just som Hep Stars såg ut att gå en ljus framtid till mötes började det skära sig mellan vissa medlemmar i bandet. Det hela utmynnade i att Hazze Östlund lämnade Hep Stars. Killarna hade redan tankarna på en ersättare, en 17-åring som förut hade spelat orgel i ett band med det märkliga namnet Elverkets Spelmanslag. Trots sina unga år var han redan mycket skicklig på sitt instrument. En dag kom det ett telefonsamtal från Hep Stars: "Skulle du kunna tänka dig att hoppa in på en spelning?" För den alltid lika spelsugne Benny Andersson var svaret självklart. Den klassiska upplagan av Hep Stars hade hittat sin form.

Åke Gerhard bestämde att det skulle göras nya skivinspelningar - tre singlar på en och samma dag - och det var nu man satte klassiska Hep Stars-låtar som A Tribute To Buddy Holly och Farmer John. Till en början hände det inget med de här skivorna heller. Det var inte förrän Hep Stars på eget bevåg spelade in en version av låten Cadillac som det tände till. Efter det att Hep Stars hade framfört låten i Drop In kom framgångarna slag i slag. De blev plötsligt kungar på Tio i topp, dåtidens viktigaste topplista, och vid ett tillfälle låg Farmer John etta, Cadillac tvåa och A Tribute To Buddy Holly fyra på listan - det var bara The Beatles och Ticket To Ride som hade lyckats klämma sig in bland Hep Stars-låtarna.

Hep Stars explosiva popularitet var omtumlande, inte minst för Svenne, som snabbt blev tonårsidolen nummer ett. Bandet gav sig ut på en folkparksturné som kom att präglas av fullständigt kaos. Ett pärlband av hits följde: med Bald Headed Woman blev Hep Stars under sommaren 1965 etta på både Tio i topp och försäljningslistan Kvällstoppen, och under årets sista månader slog de till med No Response (Benny Anderssons allra första låt), So Mystifying och Should I. Två LP-skivor hann man också med innan året var slut: studio-plattan We And Our Cadillac och Hep Stars On Stage, som på ett förtjänstfullt sätt dokumenterade den upphetsade stämningen på sommarens folkparksturné.

1966 blev ett ännu starkare år för Hep Stars. Under ett besök i Norge skrev Benny låten Sunny Girl, som med sina sex veckor på förstaplatsen kom att bli bandets överlägset största framgång på Tio i topp. För Benny blev detta något av en vändpunkt: framgången med Sunny Girl fick honom att våga bestämma sig för att ägna sig åt musik resten av livet. Denna jättehit följdes av ännu en fullträff, Wedding, som Benny och Svenne skrev tillsammans. Resultatet blev en förstaplats på Tio i topp och Kvällstoppen. Under hösten gav bandet ut singeln Consolation, som låg etta i tio veckor på Kvällstoppen. Detta triumfartade år avslutades med utgivningen av bandets tredje album, The Hep Stars - den allra första svenska LP:n som placerade sig på Kvällstoppen. Enligt dåtida pressrapporter stod Hep Stars för ofattbara tio procent av den totala skivförsäljningen i Sverige under 1966.

Parallellt med popframgångarna det året hade gruppen också slagit in på ett annat spår i karriären. I samband med ett framträdande i ett TV-program blev de ombedda att göra något annorlunda: sjunga på svenska, till exempel. Det var på det viset som Hep Stars kom att spela in I natt jag drömde, deras första svenskspråkiga singel. En lyckad satsning: I natt jag drömde låg etta i åtta veckor på Svensktoppen och sålde bortåt 300 000 exemplar.

Under 1967 fick Hep Stars ytterligare ett antal stora hits, till exempel de båda Kvällstoppsettorna Malaika och Mot okänt land. De genomförde dessutom en triumfartad folkparksturné med över 200 spelningar. Men det fanns oroande tecken under ytan. Gruppen reste till Afrika för att spela in en långfilm, men filmen blev aldrig klar. Det egna produktionsbolaget Hep House blödde under året så mycket pengar att det snart stod på konkursens rand. Året avslutades med stora svarta rubriker om den svåra skattesmäll som hade drabbat killarna.

För Hep Stars blev 1968 ett år då man till stor del försökte strama upp affärerna och få skutan på rätt köl igen. Man började med att ge ut LP:n It's Been A Long Long Time, inspelad i London med amerikansk producent, raskt följd av en hit på Svensktoppen med Sagan om lilla Sofi. Under årets folkparksturné var bandet förstärkt av Svennes fästmö Charlotte Walker, i dag känd som Lotta Hedlund. Turnén var en framgång och dessutom blev Svenne & Lotta-duetten Let It Be Me en stor hit. Under sommaren och hösten spelade man in det som skulle bli Hep Stars sista LP, Songs We Sang 68.

Men trots att det återigen såg ganska ljust ut för bandet, hade den senaste tidens problem gjort att meningsskiljaktigheterna blev allt större. Hep Stars försökte trots detta bita ihop. 1969 satsade man framgångsrikt på krogshow och placerade sig ånyo på Svensktoppen med låten Speleman, en låt som skrivits av Benny och hans nya bästis, Björn Ulvaeus (texten gjordes av Cornelis Vreeswijk). Men till slut gick det bara inte längre. I februari 1969 lämnade Janne Frisk bandet och tre månader senare gick man ut i pressen och meddelade att Hep Stars skulle gå skilda vägar när årets folkparksturné var avslutad. Även om stämningen i gruppen nu inte längre var den bästa kunde man i alla fall sluta med flaggan i topp. Den 31 augusti gjorde Hep Stars sin finalspelning i Kungsträdgården i Stockholm, inför ett böljande publikhav. Samtidigt låg man tvåa på Tio i topp med den allra sista singeln, Speedy Gonzales, och någon vecka senare gick baksidan Är det inte kärlek säg in på Svensktoppen.

Under 1970-talet fick Hep Stars vila. Benny blev världsstjärna i ABBA och Svenne & Lotta etablerade sig som ett framgångsrikt artistpar. Men i början av 1980-talet var bandet moget för återförening igen, dock utan Benny. Sedan dess har Hep Stars varit ett uppskattat liveband i det 1960-talsnostalgiska Sverige. Och nu har det alltså gått hela 40 år sedan gruppen skivdebuterade. På denna dubbel-CD presenterar vi Hep Stars samtliga hitlåtar på Tio i topp, Svensktoppen och Kvällstoppen, tillsammans med ett antal av deras bästa LP-spår och en del rariteter. Bland annat hör ni för första gången på CD The Music Box, den engelskspråkiga versionen av låten I sagans land (B-sida på singeln Tända på varann). The Music Box har tidigare endast givits ut på singel i Nederländerna.

För att fira de 40 åren som skivartister riktigt ordentligt har bandet dessutom gått in studion särskilt för denna utgåva och gjort två helt nya inspelningar: den alldeles färska Love Is Coming Back och en ny version av genombrottslåten Cadillac. Visst har det gått några år sedan fem långhåriga killar för första gången svepte genom nationen - men än är det liv i Hep Stars!

 

Cadillac Madness - 40 Years . 40 Hits . 1964-2004. Released March 31, 2004. Catalogue number: EMI 72435 973442 2. Out of print.

ORDER FROM

MORE INFO