Review

Published April 02, 2010

Cadillac Madness - recension

-------------------------------------------------------------------

Cadillac Madness - Den otroliga berättelsen om The Hep Stars av Dan-Eric Landén & Carl Magnus Palm

Berättelsen Om Ett Decennium!

Med den här boken bekräftar Premium Publishing sin ställning som Sveriges ledande förlag när det gäller rockhistorisk litteratur. Dan-Eric Landén har stått för researchen när det gäller The Hep Stars karriär och Carl Magnus Palm har fäst den i skrift.

Men Carl Magnus har faktiskt gjort betydligt mer än så. Med en utsökt stilkänsla har han också målat bilden av ett Sverige för drygt 40 år sedan. Ett land med statstyrd radio/TV där underhållning var synonymt med Lennart Hyland. Visserligen hade det kommit sprickor i fundamentet när såväl Radio Nord som Syd under en kortare tid lyckades sända kommersiell radio över delar av nationen men när The Hep Stars slog igenom var detta redan historia.

Palm lyckas också fördjupa historieskrivningen runt Vince Taylor. Den engelske rocksångare som skrev "Brand New Cadillac". Den låt som i Hep Stars tappning förkortades till endast namnet på bilmärket. Hans beskrivning av hur Hep Stars, genom sin manager Åke Gerhards indrivning av gamla gentjänster, lyckas komma med i TV´s program Drop In är en riktig pärla. Vi ska här inte gå in på historieskrivningen i detalj men alla som då var med minns säkert att Hep Stars dagen efter sändning var det allmänna samtalsämnet på varje skolgård i vårt avlånga land. Och det är bara två av sidorna i denna, synnerligen underhållande, volym.

Vad som slår mej under genomläsningen är hur historien om Hep Stars mycket påminner om de första decennierna i Elvis Presley´s karriär. (Sångaren Svenne Hedlunds store idol). Från att inledningsvis ha varit ett riktigt fenomen i röjrockbranschen övergick man sedan till familjevänligare underhållning. Under de första åren av karriären abonnerade ju Presley på de övre regionerna av USA´s Billboardlista. Samma gjorde Hep Stars, fast då på vår interna Tio I Topp och Kvällstoppslista. Mycket har ju också sagts om Elvis karriär på vita duken och om Hep Stars Afrikafilm nått längre än klippbordet hade man säkert fått samma recensioner som Presley fick för sina 60-talsrullar.

Historien om The Hep Stars uppgång och fall är också i mångt och mycket synonymt med välfärdsstaten Sverige. I båda fallen skulle en evig högkonjunktur (eller hitlisteplaceringar) garantera evig framgång. Något som den krassa verkligheten snart ändrade på.

Berättelsen om The Hep Stars försök till internationell lansering via smarta utländska managers är läsning som borde vara obligatorisk för alla unga rockmusiker. Det är betydligt svårare än man tror att tränga igenom en dimridå av ord och i slutändan är det alltid artisten som får stå för notan.

Men man måste också vara medveten om att de framgångar som Benny Andersson fick med ABBA under 70-talet aldrig uppnåtts om inte erfarenheterna från 60-talets glada år tagits till vara. När sedan utlandslanseringarna bar frukt styrdes den ekonomiska skutan med järnhand av Stikkan Andersson. Något som garanterade att inga krognotor bokfördes på fel konto.

Man kan vända och vrida på historieskrivningen hur man vill men ingen kan undgå sanningen att den mest populära svenska gruppen under 60-talet var The Hep Stars. Det vet alla som var i närheten av en folkpark där gruppen uppträdde under mellan åren 1964 - 69.

För andra tvivlare kan berättas att tio procent av alla grammofonskivor som såldes i Sverige under slutskedet av 1966 faktiskt var Hep Stars-plattor. Gruppens samtliga skivutgivningar finns presenterade, komplett med sällsynthetsguide, i boken. Dessutom inkluderas en bonus-CD med fyra, tidigare outgivna, låtar.

Snyggt, informativt, läsvärt och dessutom ett bildmaterial som kan knäcka vem som helst!

Nu väntar vi bara på boken om Tages.

-------------------------------------------------------------------

Recenserad av: Lennart Wrigholm (lennart.vrigholm@tiscali.se)
Datum: 2004-07-01

-------------------------------------------------------------------

Värt att notera
Premium befäster återigen sin ställning som Sveriges ledande förlag när det gäller rockhistoria.

-------------------------------------------------------------------

© Musiklandet 2004

 

Cadillac Madness - den otroliga berättelsen om The Hep Stars. Published by Premium Publishing, May 13, 2004. Swedish language. 416 pp. 24 x 17 cm. Hardback. ISBN: 91-89136-04-7.

ORDER FROM